7 Mart 2014 Cuma

patatesli dereotlu poğaça



 Bu günlerde hep işi gücü bahene edip; ihmal ettiğim; yapmak istediğim ev işlerim, el işlerim ile haşır-neşir olmaktayım. ((:

Köklerimden ve annemden aldığım genlerimin belkide en kıymetlisi, görme bir gurme ruhuyla her türlü keşfe açık olduğum lezzetli serüvenlerle dolu, kaptanı olduğum gemidir, mutfak işleri, benim için...

Kendi yaptığım lezzetleri paylaşmayı da, yeni lezzetler denemeyi de sevenlerdenim.

Bizde mutfak anne-babadan evlada geçen, muazzam genlerin eseri.:)
 Ailecek yemeyi ve yedirmeyi severiz. İtiraf ederim ki; mutfakta sürekliliğim yok, ancak keyfim geldikçe ve canım bi'şeyler çektikçe mutfağa girerim.Zaman zaman repertuarım doğrultusunda, repertuarım yetmedikçe de annişkomun desteği ile keşfetmeye ve deneysel bir mutfağa sahip olduğumu saklayamam ;))
Belki de bu sebeptendir ki; en sadık kobaylarım annem-babam ve kardeşim:))



Mutfak deneyimlerimin en yenisi ve en tazesini tanıştırmak isterim :) 

kendisi,

.... patatesli dereotlu poğaça....

 Aslında bir nevi minik ekmekçik de denebilir.Yumuşak ve ağız da dağılan; kahvaltı, 5 çayları ve çorbaların yanında keyifli bir alternatif olabilir.

patatesli dereotlu poğaça reçetemiz..

malzemeler;

*1 paket margarin (yumuşak)
*1 su bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı yoğurt
*2 patates (haşlanmış ve rendelenmiş)
*1 demet dereotu (ince kıyılmış)
*1 yemek kaşığı kuru nane
*3 adet yumurta (1 adet yumurta sarısı üzerine olucak kalanı hamura ilave edilecek)
*1 paket kabartma tozu
*aldığı kadar un 
*tuz
*susam
*çörekotu
*isteğe göre istenen bir peynir türü (rendelenmiş olarak)


yapılışı;


Çörekotu,susam ve üzeri için ayırdığım 1 adet yumurta sarısı dışında ki; tüm malzemeyi karıştırıp,yoğuruyorum.Kulak memesi kıvamı denen; ele yapışmayan ancak yumuşak bir kıvam elde edene kadar, homojen bir hamur oluşturuyorum. Elde edilen hamurdan parçalar koparıp,avuç içinde yuvarlatıp, tepsiye diziyorum.Ayırdığım yumurta sarısını çırpıp, tepsiye dizdiğim poğaçaların üzerine bir fırça ile sürüp, arzuya göre çorekotu ve susam serpiştiriyorum. 170 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirip servis ediyorum.

Mayalanma ve bekleme süresi olmadığı için sıcak ve taze poğaçalar ile  hafta sonu kahvaltılarında sevdiklerine jest yapabilirsin sende;)
                                           
Afiyet gele.... :)                     

 NOT: Tarif annemin arşivinden.
                                                                                                          pek çok öptüm
                                                                                                          huzurlu muzur (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder